Pizzeria

Nastały czasy, kiedy styl życia i zapracowanie nie pozwalają nam na codzienne samodzielne gotowanie w domu. Takie sytuacje, gdy bez przeszkód możemy przygotować dobre posiłki domowe stają się powoli rzadkością, dlatego też często jemy poza naszymi domami. Taka sytuacja to raj dla gastronomii. Musimy zadać sobie pytanie czy decydując się na otwarcie naszego pomysłu na biznes czyli małą pizzerii znajdziemy swoją niszę i czy będzie to biznes opłacalny.

Jak w wielu biznesach mamy do dyspozycji opcję franczyzy oraz samodzielne prowadzenia lokalu. Obie opcje mają swoje wady i zalety. System franczyzowy nakłada na nas wiele obowiązków i ograniczeń, jak na przykład ścisłe godziny otwarcia , promocji oraz uiszczanie opłat licencyjnych. Plusem franczyzy jest to, iż korzystamy z doświadczenia i wiedzy franczyzodawców, wchodzimy w uznaną markę i dysponujemy wszelkimi narzędziami oraz szkoleniami, które pozwalają nam na zainteresowanie ze strony klientów.

Decydując się na samodzielne uruchomienie naszego biznesu powinniśmy zacząć od dobrej lokalizacji pizzerii, gdyż od niej będą zależeć nasze dochody. Wiadomo, że dzielnice miasta o dużej gęstości zaludnienia oraz miejsca w pobliżu skupisk ludzkich jak uczelnie, urzędy będą pracowały na naszą korzyść, także miejsca chętnie odwiedzane prze turystów. Najlepszym rozwiązaniem byłby zakup lokalu, gdzie uprzednio prowadzona była działalność gastronomiczna, a najlepiej pizzeria.

Taki lokal zaoszczędziłby wstępnego adaptowania na potrzeby pizzerii. Wynajem lokalu będzie dla nas jednym z największych kosztów, gdyż może się zamykać w kwocie kilku tysięcy na miesiąc doliczając do tego także media. Adaptacja lokalu na potrzeby naszej pizzerii może się zamknąć w kwocie od 10 do nawet stu tysięcy złotych. Adaptując lokal powinniśmy mieć na uwadze wymogi jakie nakłada na nas sanepid, a także zabezpieczyć materiały użyte przed pożarem.

Jeśli dysponowalibyśmy dość dużym lokalem najlepiej mieć wydzielone specjalne miejsce dla palaczy. Kolejnym dużym wydatkiem jest umeblowanie lokalu, zważywszy na standard mebli możemy wydać na nie kilkadziesiąt tysięcy złotych. Przejdźmy do samej kuchni, gdzie najważniejszym sprzętem jest dobry piec do pizzy, może on być dwukomorowy bądź jednokomorowy, wydamy na niego od kilku do nawet 10.000 złotych. Po zakupie pieca przyjdzie nam nabyć także maszyny do wyrobu ciasta, naczynia, okap kuchenny oraz przy wersji dań na wynos auto do ich rozwożenia, ewentualnie skuter. Oczywiście nic nie hamuje nas byśmy do menu włączyli poza pizzą także inne potrawy i dania obiadowe, wszystko zależy od przeznaczonego budżetu.

Łączne wyposażenie zaplecza kuchennego może nas wynieść w wersji ‘na bogato’ nawet do 100.000 złotych. Wyposażenie swoją drogą, ale każdy z nas wie, że duchem każdej pizzy jest wykwalifikowany pizze, który w każdą pizzę włoży nie tylko swoje serce, ale także masę wiedzy na temat jej przyrządzania. Smaczna i świeża pizza, który spowoduje częste odwiedziny naszego lokalu powinna być znakiem rozpoznawczym. Poza doświadczonymi kucharzami duże znaczenie ma także obsługa kelnerska, która sprawi, że nasi klienci będą spędzali czas w naszej pizzerii w miłej atmosferze.

Zatrudnienie personelu, który będzie liczył dwóch kucharzy i przynajmniej 3 osoby z obsługi kelnerskiej zamknie nam się w kwocie do 10 tysięcy złotych miesięcznie. Przy ustalaniu menu zwróćmy także uwagę na dobrze dobrane napoje, jeśli rozważamy sprzedaż napojów alkoholowych postarajmy się o niezbędną koncesję.

Jaki zysk możemy mieć z naszego pomysłu na biznes dziennie? Jeśli założymy, że średnio wyprodukowanie pizzy to wydatek rzędu 6 złotych, to przy odwiedzinach 50 klientów w ciągu dnia i przy średniej cenie za nią 20 złotych możemy liczyć na zysk netto 2000 złotych.

Jeśli więc rozważamy chęć zainwestowani pieniędzy w lokal gastronomiczny zastanówmy się czy nie będzie to pizzeria. Ten pomysł na biznes wymaga dość dużych inwestycji na wstępie, jednak przy mądrym prowadzeniu działalności możemy się cieszyć sporawymi miesięcznymi zyskami.

One thought on “Pizzeria

  • 7 marca 2011 o 21:56
    Permalink

    Nie koniecznie otwarcie pizzerii musi wymagać na wstępie dużych nakładów finansowych. Ja sobie znalazłam ciekawą ofertę marki Belamo Pizza, która szacuje, że na start franczyzobiorca potrzebuje ok. 80 000 zł a poza tym kolejne, miesięczne opłaty franczyzowe to tylko 2500tys.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *